Nieuwswekker: Proefdieren + Politie Texas wachtte te lang

Goedemorgen! Wat fijn dat je de Nieuwswekker leest. Zoals je van ons gewend bent beginnen we weer met...

Het weer

Het wordt iets kouder dan gisteren met zo'n 15 tot 17 graden. Verder is het én zonnig én bewolkt en het kan op sommige plekken regenen.

NOS Jeugdjournaal

Dit heb je misschien gemist:

- Er komt een onderzoek naar het ongeluk in pretpark het Sprookjesbos in Valkenburg. Gisteren viel een karretje van een attractie naar beneden. Een kind en twee volwassenen die erin zaten, raakten gewond. De attractie blijft voorlopig dicht om te onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De rest van het park gaat vandaag wel weer open.

- De politie in Texas heeft te lang gewacht met het binnengaan van het klaslokaal waar iemand negentien kinderen en twee docenten doodschoot. Dat heeft een politiewoordvoerder gezegd. De 18-jarige Salvador Ramos was dinsdag de basisschool ingelopen met een wapen en begon te schieten. Een vriendin van Eleyna werd geraakt en kwam om het leven.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit gaat er vandaag gebeuren:

- Ieder jaar worden er honderdduizenden proeven uitgevoerd door mensen op dieren. Voor sommige van deze dieren wordt daarna een nieuw onderdak gezocht. Ook voor de hond van Pepijn, die eerst proefdier was in een laboratorium en nu een nieuw thuis heeft gekregen. Pepijn en zijn hond zie je vanavond in het Jeugdjournaal!

Over proefdieren hebben Bart en Malou ook een podcast gemaakt. Die kan je terugluisteren op Spotify, Apple podcast app, Google podcasts en de Website van Zapp.

- Een boot die kan varen met energie opgewekt door de zon; de afgelopen maanden hebben middelbare scholieren hard gewerkt om die te bouwen. Vandaag racen de boten tegen elkaar. Ook het Liemers College uit Zevenaar doet mee aan de Young Solar Challenge-wedstrijd. Vanavond in het Jeugdjournaal zie je hoe dat ging.

- Virgil van Dijk staat vanavond met zijn club Liverpool in de finale van de Champions League. Liverpool speelt in Parijs tegen het Spaanse Real Madrid. De wedstrijd is om 21.00 uur.

Virgil van Dijk
ANP

En dan nog even dit:

Hij is 73,5 centimeter, maar wel al 17 jaar oud: Dor Bahadur uit Nepal. Hiermee is hij de kleinste tiener ter wereld. Hij heeft ongeveer dezelfde lengte als een kind van 1 jaar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.