Waarom zijn er zoveel wapens en schietpartijen in de VS?

Waarom zijn er zoveel wapens en schietpartijen in de VS?

Steeds na een grote schietpartij in de Verenigde Staten begint daar weer de discussie over wapens. Veel mensen vinden dat het eindelijk eens afgelopen moet zijn met al die pistolen en geweren die mensen zomaar kunnen kopen.

En andere mensen willen juist zorgen dat er nóg meer wapens zijn, zodat iedereen zich kan verdedigen als er ergens geschoten wordt.

Ook de vorige president van de VS, Donald Trump, bemoeit zich ermee.

Trump wil dat Amerikanen zich allemaal moeten kunnen verdedigen met een wapen. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst van NRA. Dat is een organisatie die vindt dat iedereen het recht heeft om een wapen te hebben.

Geef leraren wapens om kinderen te beschermen.
Donald Trump

Er zijn vaak schietpartijen in de VS. In één jaar komen er zo'n 45.000 mensen om het leven door kogels. Er wordt dan ook al jaren geprotesteerd tegen wapens.

Texas

Bij een schietpartij op een basisschool in Texas kwamen dinsdag 21 mensen om het leven. Sommige Amerikanen willen daarom nu strengere regels voor vuurwapens. In de Verenigde Staten kunnen mensen namelijk makkelijk een wapen kopen. Je hoeft daarvoor niet een vergunning te hebben, zoals in Nederland.

Waarom hebben veel Amerikanen een vuurwapen?

Oud-president Trump wil de regels voor het kopen van wapens dus niet strenger maken. De nieuwe president, Joe Biden, zei na de aanslag op de basisschool juist dat de wapen-regels in zijn land snel moeten veranderen.

Het idee dat een 18-jarig kind een wapen kan kopen is fout. Ik heb er genoeg van. We moeten iets gaan doen.
Joe Biden

Maar er verandert al jaren weinig. De regels worden soms zelfs minder streng. Dat heeft alles te maken met de macht van de wapenvereniging NRA.

Correspondent Marieke de Vries werkt voor het Jeugdjournaal in de VS. Zij legt uit dat de NRA veel invloed heeft in de politiek in de VS.

De NRA is een hele machtige club van wapenliefhebbers. En omdat er wel 5 miljoen Amerikanen lid van zijn, hebben ze ook heel veel geld. Dat geld geven ze dan vaak weer aan politici, die in ruil daarvoor strengere wapenwetten tegenhouden. Zoals het verbieden van automatische wapens.
Marieke de Vries, NOS Jeugdjournaal in de VS