JINT Afghanistan

Taliban in Afghanistan voeren weer nieuwe strenge regel in

In Afghanistan zijn de regels vooral voor vrouwen en meisjes heel streng. Sinds de gewapende groep de Taliban de macht heeft veroverd in het land zijn er veel strenge religieuze wetten ingevoerd.

Nu is er weer een nieuwe regel: vrouwen moeten hun gezicht bedekken als ze de straat op gaan.

Martine van Bijlert heeft lang in Afghanistan gewoond en weet meer over de nieuwe regel.

De Taliban hebben hele sterke ideeën over hoe mensen zich moeten gedragen en hoe ze zich moeten kleden. Vooral meisjes en vrouwen. Ze vinden dat als vrouwen zich niet fatsoenlijk kleden, dat dat voor allerlei onrust zorgt en dat de onveiligheid dan toeneemt.
Martine van Bijlert, Afghanistan-kenner

In augustus vorig jaar namen de Taliban de macht in het land over door het Afghaanse leger te verslaan. Daar maakten we toen deze video over.

Taliban bezetten steeds meer gebieden in Afghanistan

Nadat ze de baas werden, voerden de Taliban regels in die volgens hen bij de islam horen. De regels treffen vooral meisjes en vrouwen. Zo mochten meisjes niet meer naar de middelbare school gaan.

Meisjes in Afghanistan mogen niet meer naar de middelbare school

Een paar maanden geleden zouden de middelbare scholen voor meisjes weer open gaan. Maar dat gebeurde toch niet, omdat de Taliban de school-uniformen nog niet goed vonden.

Groepen vrouwen gaan al maanden de straat op om te protesteren tegen de regels.

We willen behandeld worden als normale mensen. Niet als een gevangene, weggestopt in huis en onze mannen moeten smeken om een stukje brood.
Afghaanse vrouw

De vrouwen vinden dat de mannen van de Taliban vrouwen en meisjes in Afghanistan onderdrukken.

We verliezen onze hoop op een normaal leven sinds de Taliban hier zijn. Eerst sloten ze scholen en universiteiten. Nu moeten we ons gezicht bedekken.
Afghaanse vrouw