Nieuwswekker: Europa koopt minder Russische olie + Sigaretten bedreigen natuur

Goedemorgen! We hebben het nieuws weer voor je klaargezet. We beginnen zoals altijd met...

Het weer

De dag begint droog en zonnig. In de middag trekken er wat buien over het land, misschien ook met wat onweer. Het wordt 17 tot 20 graden.

NOS

Dit heb je misschien gemist:

- De landen van de Europese Unie gaan veel minder olie van Rusland kopen. Dat hebben de leiders van de landen met elkaar afgesproken. De reden is de oorlog in Oekraïne. Europese politici hebben weken over dit onderwerp vergaderd, voordat ze het vannacht eindelijk eens werden.

- In de opvangplek voor vluchtelingen in Ter Apel hebben zo'n 120 mensen vannacht op stoelen moeten slapen. Er zijn te weinig bedden voor iedereen. Het is al langere tijd druk bij de opvangplek. Omdat twee andere opvangplekken dit weekend zijn gesloten, is het er nu extra druk.

In de opvangplek wonen ook kinderen. Eerder maakten we daar deze video over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

- Sigaretten die op de grond worden gegooid bedreigen de natuur. Dat zegt het Trimbos Instituut, een organisatie die zich onder andere bezig houdt met roken. In de sigaretten zitten stoffen die slecht zijn voor planten en dieren.

Over dit onderwerp gaat ook onze stelling van de dag.

1521
Mensen die sigaretten op straat gooien, verdienen een hoge straf.
Eens81.5%
Oneens18.5%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Dit gaat er vandaag gebeuren:

- De eerste dag van de avondvierdaagse zit erop! Veel kinderen in Nederland lopen deze week 5 of 10 kilometer mee met de avondvierdaagse in hun plaats. Vanavond loopt Joris ook mee. Of het hem lukt, zie je in het Jeugdjournaal.

- Dit dier ken je vast wel, het is de stadsduif. De naam zegt het al, in steden zijn er een heleboel. Maar toch weten we nog weinig over ze. Een onderzoeker uit Utrecht vindt dat dat moet veranderen en scholieren van Academie Tien uit Utrecht helpen haar daarbij.

Hoe ze dat doen, dat zie je vanavond in het Jeugdjournaal.

AFP

En dan nog even dit:

Eens in de tien jaar loopt er een gigantisch houten paard door het Belgische stadje Dendermonde. En daar moeten volgens de traditie vier broers op zitten tussen de 7 en 21 jaar. Waarom? Kijk maar!

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.