Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koeien van Daniëlle en Evelien moeten weg door nieuwe regels

Daniëlle en Evelien wonen met hun ouders op een boerderij in de plaats Alphen aan den Rijn. Ze wonen dichtbij het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Vandaag heeft de regering bekend gemaakt dat in meer dan 130 gebieden nieuwe regels over stikstof gaan gelden. Daniëlle en Evelien wonen ook in een gebied waar regels gaan veranderen.

Wat is stikstof?

Stikstof zie je niet, maar het zit overal. En dat is ook niet erg, behalve als het in contact komt met andere gassen in de lucht. Dan kunnen er twee verschillende stoffen ontstaan die voor problemen zorgen.

  • Als uitlaatgassen van auto's en fabrieken samenkomen met stikstof, ontstaan er stikstof-oxiden.
  • Als de stoffen uit mest van boerderij-dieren samenkomt met stikstof, zorgt dat voor ammoniak.

Van die twee stoffen zijn er steeds meer. En dat is slecht voor natuurgebieden. Plantensoorten gaan er dood door. En niet alleen planten, ook dieren die van die planten eten.

Daarom willen politici dat sommige boeren, die dichtbij een natuurgebied wonen, stoppen met hun bedrijf of minder koeien op hun boerderij houden.

Ik snap dat de koeien weg moeten, maar ik vind dan ook dat de auto's en vliegtuigen minder moeten. Soms loop ik hier buiten en dan tel ik wel 10 vliegtuigen in een halfuur die overvliegen!

Daniëlle

Vandaag maakte de minister bekend dat er dingen moeten veranderen op boerderijen. Over de nieuwe regels hoor je meer in de video hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.