Kinderen over nieuwe kunstschaats-regels:

Kunstschaatsers over nieuwe regels: 'Jammer dat ik nu langer moet wachten'

Jonge kunstschaatsers moeten beter beschermd worden, vindt de internationale schaatsbond. Ze zijn bang dat jonge talenten te veel druk opgelegd krijgen om te presteren. Ze hebben daarom besloten dat kunstschaatsers straks pas aan grote topwedstrijden zoals de Olympische Spelen mee mogen doen, als ze minimaal 17 jaar oud zijn. Nu is dat nog 15 jaar.

Slecht behandeld

De reden voor de bond om de leeftijd te verhogen komt door een jong toptalent uit Rusland: de 15-jarige Kamila Valieva.

Tijdens de Winterspelen zou het meisje verboden middelen hebben moeten gebruiken. Ook werd duidelijk dat er niet zo goed voor haar werd gezorgd. Tijdens een wedstrijd kwam ze huilend en overstuur van het ijs. Ze werd toen niet getroost, maar haar coach werd juist boos op haar.

Je ziet haar op de foto's hieronder:

Kamila Valijeva in tranen op de Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse topkunstschaatser Lindsay van Zundert was ook geschrokken toen ze zag hoe de Russin werd behandeld. Toch is het volgens haar een uitzondering.

Lindsay was zelf 16 jaar toen ze voor het eerst meedeed met de Olympische Spelen. Zij vindt het niet goed als schaatsers pas vanaf hun 17e mee mogen doen. Volgens haar is het dan moeilijker voor talent op de top te bereiken.

Ik denk dat veel meisjes wel weten hoe ze ermee om moeten gaan.
Lindsay van Zundert

Kinderen die op hoog niveau kunstschaatsen snappen het wel, maar vinden het ook jammer.

Jammer dat ik nu nog langer moet wachten.