Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wow: Nobelprijs verkocht voor meer dan 100 miljoen euro

Op een veiling in de Verenigde Staten konden mensen bieden op een medaille die hoort bij een Nobelprijs. En dat gebeurt bijna nooit, want er zijn niet veel mensen die zo'n prijs hebben.

De Nobelprijs is een prijs voor wetenschappers, schrijvers of sprekers die iets heel uitzonderlijks hebben gedaan. Ze hebben veel betekend voor bijvoorbeeld de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, economie, literatuur of vrede.

De journalist Dmitri Moeratov uit Rusland kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk in Rusland. In zijn krant had hij vaak kritiek op de regering van zijn land. En dat is gevaarlijk. Maar hij besloot de prijs niet zelf te houden, maar te veilen voor het goede doel.

Veiling

En op de veiling gebeurde iets wat nog nooit eerder is gebeurd. Via de telefoon wordt er ineens zo'n 100 miljoen euro geboden, een spectaculair hoog bedrag.

De opbrengst gaat naar Unicef, zij helpen kinderen die geen huis meer hebben door de oorlog in Oekraïne. We willen hun toekomst teruggeven.

Russische Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov

Nog nooit eerder werd er zoveel geld betaald voor een munt. Wie de koper is en waar hij of zij vandaan komt, is niet duidelijk.

AFP