JJ Albinisme

Zorgen in Malawi; mensen met albinisme worden bedreigd

In het Afrikaanse land Malawi wonen veel mensen met albinisme. Het is een aandoening waardoor hun huid en haar helemaal wit zijn. Ze hebben het vaak moeilijk. Ze worden buitengesloten, bedreigd en soms zelfs ontvoerd en gedood.

Ook de 15-jarige Tapiwa maakt zich daar zorgen over, want hij heeft albinisme. Onze correspondent Elles van Gelder sprak met hem over hoe dat is.

Ik was 11 jaar toen ik besefte dat ik anders was. Zo heeft de natuur me gemaakt.
Tapiwa

Tapiwa kan heel goed timmeren. Hij helpt zijn vader graag met deuren, ramen en bedden maken. Maar als hij buiten werkt, moet hij wel goed oppassen. Want zijn witte huid verbrandt snel. Hij moet dus ook veel zonnebrand opsmeren.

In Malawi hebben de meeste mensen een donkere huid en zwart haar. Daarom vallen de lichte huid en haren van Tapiwa erg op.

In Malawi is het voor kinderen als Tapiwa gevaarlijk om naar school te lopen. Sommige mensen in Malawi zijn bijgelovig en denken dat kinderen met albinisme geluk brengen. Soms worden ze ook ontvoerd.
Elles van Gelder, NOS Jeugdjournaal in Malawi

Daarom neemt Tapiwa altijd vriendjes met zich mee als hij naar buiten gaat. Met z'n allen is het veiliger om naar school te lopen, en ook nog eens gezelliger.

Op school krijgt Tapiwa extra hulp, omdat hij niet goed kan zien. Volgend jaar hoopt hij naar de middelbare school te gaan. Hij heeft grote dromen.

Ik wil bankdirecteur worden. Ik wil andere kinderen met albinisme laten zien dat we alles kunnen.
Tapiwa