elektrische sportwagens

Ferrari-fans balen, want ook sportauto's worden elektrisch

Dat typische geluid van de ronkende motor; veel mensen vinden dat het allerleukste aan een sportauto. Ook de voorzitter van de Italiaanse Ferrari-fanclub houdt ervan.

Elke keer als je op die startknop drukt, is er emotie, een gevoel.
Fabio Barone, Ferrari-fanclub

Alleen: er komen nieuwe regels in de Europese Unie. Over 13 jaar mag geen enkele auto die in Europa gemaakt wordt nog een verbrandingsmotor hebben, een motor met benzine dus.

CO2

Het heeft ermee te maken dat auto's vanaf 2035 geen CO2 meer mogen uitstoten. Dat is een stof die vrijkomt via de uitlaat van een auto met een benzinemotor. In grote hoeveelheden is CO2 schadelijk voor het milieu.

De auto's in Europa moeten straks dus elektrisch zijn. Want dan stoten ze geen CO2 meer uit.

Balende fans

Fans en de makers van Italiaanse sportauto's vinden het verschrikkelijk als ze snel op elektrische auto's moeten overstappen. Want een sportauto zonder het geluid van de motor is niet hetzelfde, zeggen ze.

Als je het geluid van deze auto wegdenkt, en bij het rijden alleen nog vogeltjes hoort, dan haal je een groot deel van de emotie weg.
Fabio Barone, Ferrari-fanclub

In Italië worden veel luxe auto's gemaakt, zoals de merken Ferrari, Lamborghini, Maserati en Ducati. De makers zijn bang dat ze straks veel minder auto's gaan verkopen door de nieuwe regels.

Ook de Italiaanse bemoeit zich er nu mee. Italië wil dat Europese leiders het land nog vijf jaar extra sportauto's met een benzinemotor laten verkopen. Volgens premier Draghi heeft Italië meer tijd nodig om de hele auto-industrie om te bouwen naar elektrische auto's.

Balende fans

Voor de Ferrari-fanclub kan het niet lang genoeg duren. Eigenlijk willen de fans dat het geluid altijd blijft zoals het nu is. Maar dat kan nu eenmaal niet. In de video hierboven kun je zelf luisteren hoe de sportauto klinkt.