Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Journalist Timo werkte stiekem bij TikTok: 'Er ging van alles mis'

Journalist Timo Nijssen heeft stiekem een maand bij TikTok gewerkt. Hij wilde een kijkje nemen achter de schermen bij het bedrijf, en zegt dat dat alleen kon door er kort te gaan werken. Hij solliciteerde bij het bedrijf en werd aangenomen.

950 filmpjes

Timo werkte niet op het kantoor van TikTok, maar vanuit zijn eigen huis. Hij kreeg eerst les over waar hij op moest letten, en werkte daarna een aantal dagen als video-controleur.

Op één dag bekeek de undercover journalist zo'n 950 video's die mensen op TikTok hebben geplaatst.

Het is vermoeiend, er komt geen eind aan. Ik heb 950 video's bekeken en voel me nu ontzettend gaar. Maar eigenlijk is dit nog steeds niet genoeg, want ik zou er 1100 moeten kijken.

journalist Timo Nijssen

Timo moest veel video's controleren en aangeven of er dingen in de video's te zien waren die niet mochten.

Er ging echt van alles mis. Je zag sowieso kinderen die echt te jong zijn om op Tik Tok te zitten. Je moet eigenlijk 13 zijn, maar ik zag ook veel nepnieuws voorbij komen.

journalist Timo Nijssen

Hij ontdekte dat video's over nepnieuws en zelfbeschadiging vaak niet verwijderd worden, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten.

Bijvoorbeeld een filmpje dat zonnebrand voor kanker zorgt, wat natuurlijk onzin is. Maar dat staat niet op de lijst met voorbeelden van nepnieuws, dus moest ik het laten staan. Dan gaan sommige mensen geen zonnebrand meer gebruiken en dat is gevaarlijk.

journalist Timo Nijssen

Volgens Timo moet je dus altijd blijven opletten als je op de app zit. Want er staan regelmatig dingen op die helemaal niet kloppen, zegt de journalist.

TikTok

TikTok zegt zelf dat ze met duizenden mensen werken aan het veilig houden van de app.

Bekijk ook