Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Finland en Zweden mogen bij de NAVO

Het was een grote wens en nu lijkt het eindelijk te gebeuren: de landen Zweden en Finland komen waarschijnlijk bij de NAVO.

Die club, waar Nederland ook bij hoort, wordt hierdoor nog sterker.

Wat is de NAVO?

NAVO is een afkorting voor Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het is een groep van 30 landen die samen afspraken hebben gemaakt over vrede en veiligheid. Ook Nederland is lid van de NAVO.

De organisatie werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog, om landen beter te verdedigen bij een aanval. Bij de samenwerking is afgesproken dat als één land wordt aangevallen, andere landen gaan helpen. Ze beschermen elkaar dus.

Zweden en Finland wilden ook graag bij de NAVO omdat het buurlanden van Rusland zijn. De laatste tijd voelen zij zich meer bedreigd. Daarom vroegen ze officieel toestemming.

Bijna alle landen vonden het prima, behalve Turkije. Nu zijn alle NAVO-landen het toch eens geworden en is de kans groot dat Finland en Zweden binnenkort ook bij de NAVO horen.

Bekijk ook