JJ uitbuiting jongeren

'Criminelen zetten vaker kinderen in bij misdaden'

Er zijn veel meer kinderen en jongeren die door criminelen worden uitgebuit dan werd gedacht. Kinderen zouden worden gedwongen om criminele dingen te doen. Soms gebeurt dat onder dwang of onder bedreiging met geweld. En soms krijgen kinderen er geld voor.

Ze moeten bijvoorbeeld drugspakketjes rondbrengen.

Met geld worden de kinderen overgehaald om criminele dingen te doen.

Speciale lessen

Leerlingen op het Nuborgh College krijgen er speciale lessen over. Daarin worden ze gewaarschuwd tegen criminelen die veel geld beloven als je criminele dingen voor ze doet.

De leerlingen snappen dat het moeilijk kan zijn om nee te zeggen tegen criminelen.

Als je bijvoorbeeld schulden hebt, dan ga je misschien wel sneller de misdaad in.
leerling in Nunspeet

Soms hebben kinderen niet in de gaten dat ze worden uitgebuit criminelen, zeggen de onderzoekers. Dan moeten ze bijvoorbeeld een pakketje bezorgen zonder dat ze mogen weten wat erin zit. En dan blijkt er drugs in het pakketje te zitten.

Kinderen komen in de verleiding om te helpen, omdat ze er vaak geld voor krijgen. Vaak weten kinderen niet eens precies wie ze helpen en wat er in de pakketjes zit.
Shamir Ceuleers, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel

Er zijn veel scholen die zo te maken krijgen met leerlingen die criminele dingen doen. Ook in Nunspeet komt het voor.

Ik hoor soms dat er weleens drugs wordt gedeald.
Ilonka Donker, leraar Nuborgh College

De onderzoekers willen dat kinderen én volwassenen op elkaar letten en het met elkaar praten als er verkeerde dingen gebeuren. Zo staan kinderen die het slachtoffer worden er niet alleen voor, zeggen de onderzoekers.