JJ Kerncentrales

Minister: 'Ik wil er 2 kerncentrales bij'

Er wordt al jaren over gediscussieerd, maar er lijken toch echt twee nieuwe kerncentrales te komen in Nederland. Waar de centrales precies komen te staan, is nog niet bekend.

Maar de regering vindt het nodig om kerncentrales te bouwen om stroom te hebben voor alle huizen en bedrijven in het land.

We willen in Nederland het klimaat beter beschermen en minder CO2 uitstoten. Daarom moeten we op andere manier elektriciteit opwekken. Dat doen we al met windmolens en zonnepanelen, maar daar willen we ook twee kerncentrales bij.
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie

In Nederland staat op dit moment één werkende kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele. Er staat er ook nog een in Dodewaard, maar die werd jaren geleden gesloten.

Al jaren is kernenergie een onderwerp waar volwassenen veel over discussiëren. Volgens sommigen zijn ze echt nodig, maar anderen vinden ze veel te gevaarlijk.

De voorstanders zeggen: kerncentrales zijn een hele slimme manier om energie op te wekken. En ze zorgen voor weinig luchtvervuiling, veel minder dan bijvoorbeeld bij gas of kolencentrales. Ook zijn kerncentrales stukken kleiner, dan bijvoorbeeld grote windmolen-parken of velden met zonnepanelen.

Gevaren

Tegenstanders noemen vooral de gevaren van kerncentrales, zoals het afval dat overblijft. Daar komt radioactieve straling vanaf die erg schadelijk en zelfs dodelijk kan zijn voor mensen. Dus moeten de vaten met afval veilig worden opgeborgen, diep onder de grond bijvoorbeeld.

Een ander gevaar is dat er een ongeluk zou kunnen gebeuren met zo'n kerncentrale, zeggen mensen die ze niet willen. In Japan gebeurde dat in 2011 een keer, na een aardbeving. De kerncentrale raakte beschadigd. En door de vrijgekomen straling moesten tienduizenden mensen vluchten.

Veilig

Volgens minister Jetten moeten de nieuwe kerncentrales daarom op een veilige manier gebouwd worden.

Dus een hele belangrijke voorwaarde is dat we het kernafval op een goede manier kunnen opslaan.
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie

De komst van de kerncentrales staat nog niet vast. Politici in de Tweede Kamer moeten er nog over stemmen.