Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Huisartsen protesteren in Den Haag

Nederlandse huisartsen hebben het veel te druk, zeggen ze. Huisartsen hebben te veel patiënten, hebben amper vrije tijd en zijn daardoor te weinig thuis met hun familie. En dat moet veranderen, zeggen ze.

Duizenden huisartsen, dokters en assistenten zijn daarom vandaag naar Den Haag gegaan om te protesteren. Ook de 12-jarige Anouck uit Haarlem was erbij, samen met haar moeder Geertje, die huisarts is.

Mijn moeder heeft 2100 patiënten en werkt meer dan 61 uur per week. Dat is te veel. Ik wil meer tijd met mijn moeder, want dat is gezellig.

Anouck

Voor Anouck en haar familie is het erg belangrijk dat haar moeder genoeg tijd heeft om samen te zijn met haar familie.

We willen dat het mooie vak van huisarts blijft bestaan. Maar het moet voor huisartsen wel te doen zijn om te werken.

Geertje, huisarts en moeder van Anouck

Sommige huisartsen zeggen dat ze het werk niet meer willen doen als het zo druk blijft. Daarom willen de artsen vandaag aan de politici in Den Haag laten weten dat het zo niet meer kan.

Waarom hebben huisartsen het zo druk?

Iemand die gezondheidsklachten heeft, gaat naar de huisarts. Die schrijft vaak een medicijn of behandeling voor. Maar soms hebben patiënten meer zorg nodig. Dan stuurt de huisarts ze door naar een ziekenhuis, bijvoorbeeld.

Alleen is het daar zo druk dat patiënten soms weer teruggestuurd worden naar de huisarts. Die hebben daardoor extra veel patiënten en moeten daardoor veel meer werken.

Voor Anouck en haar is protesteren dus erg belangrijk, zodat het gezin samen tijd meer kan doorbrengen.

Ik hoop dat als mijn moeder thuis is, dat ze ook echt vrij is. Dat ze helemaal niet meer aan werk hoeft te denken.

Anouck