Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Uitgezocht: Moet je katten straks aan de lijn uitlaten?

Het zijn de populairste huisdieren. Er wonen ongeveer drie miljoen katten in huis bij Nederlandse gezinnen. Vaak mogen ze ook 'gewoon' naar buiten als ze dat zelf willen. Maar daar zijn sommige natuurorganisaties en actiegroepen het niet mee eens.

Zij vinden dat katten die buiten vrij loslopen teveel schade veroorzaken aan de natuur en willen dat katten binnen blijven of aan een lijn worden uitgelaten.

Wat vind jij daarvan?

1183
Katten moeten buiten aan een lijn worden uitgelaten.
Eens32.2%
Oneens67.8%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

In deze aflevering van Uitgezocht zoekt Lucas uit of hij zijn kat Theo ook aan een lijn uit moet gaan laten.

Een huisdier hoort in huis of onder controle van het baasje. Achter in de tuin of aan een lijn. maar niet zomaar los.

Professor milieurecht

Volgens de vogelbescherming worden per jaar miljoenen vogels gedood door loslopende katten. Ook andere dieren zoals muizen, eekhoorns en vlinders worden vaak door katten gevangen. Dat gebeurt niet alleen hier, maar overal ter wereld. In sommige landen hebben ze daarom een verbod op loslopende katten ingesteld.

Australië

Vanaf 1 juli moeten baasjes in de Australische hoofdstad Canberra hun nieuwe kat aan de lijn uitlaten. Als ze dat niet doen moeten ze meer dan 1000 euro boete betalen.

IJsland

In een paar dorpen en de stad Akureyri moeten katten 's nachts binnen blijven. Net zoals op twee eilanden om jonkies in nesten van papegaaiduikers te beschermen.

Duitsland

In de Duitse plaats Walldorf moeten katten van april tot eind augustus binnen blijven of aan een lijn worden uitgelaten. Omdat de bijna uitgestorven kuifleeuwerik er aan het broeden is. Eigenaren krijgen een boete van 500 euro als hun kat toch losloopt.

Hier in Nederland mogen katten gewoon los lopen. Toch wordt in sommige gebieden zoals in Friesland wel opgeroepen om katten binnen te houden als weidevogels in de buurt broeden.

Bekijk ook