School in Maastricht werd gehackt, maar is nu een stukje rijker

Goed nieuws voor de Universiteit Maastricht. De school werd drie jaar geleden gehackt en moest losgeld betalen. Maar nu hebben ze een deel van dat geld teruggekregen en zijn ze zelfs een stukje rijker geworden.

In 2019 hackten buitenlandse criminelen de computers van de universiteit. Daardoor konden studenten niet bij hun bestanden. Ook konden ze geen examens maken.

Losgeld

De criminelen zeiden dat ze de bestanden terug zouden geven in ruil voor 30 bitcoins. Die waren op dat moment zo'n 200.000 euro waard.

Bitcoins zijn een soort digitale munten die echt geld waard zijn: cryptomunten noem je dat. Ze bestaan alleen op internet. Je koopt ze wel met echt geld en kunt ze ook voor echt geld verkopen.

Hoeveel een cryptomunt waard is hangt af van hoe populair die is.

De politie ontdekte wie een van de hackers was. Diegene had nog 4,54 bitcoins van de universiteit. De politie heeft dat afgepakt en teruggegeven aan de school.

500.000 euro

Hoewel ze nu maar een deel van de bitcoins terug hebben, is de school toch rijker geworden. Ze betaalden in totaal namelijk 200.000 euro en krijgen nu 500.000 euro aan bitcoins terug. Dat komt doordat bitcoins de afgelopen jaren meer waard zijn geworden.

De universiteit in Maastricht weet al waar het extra geld naartoe gaat.

We hebben een speciaal potje om studenten die in moeilijke situaties zitten te helpen, daar gaat het geld nu in

Universiteit Maastricht