Gletsjer breekt af en veroorzaakt lawine in Italië

In de bergen in Noord-Italië is een lawine ontstaan doordat een deel van een gletsjer afbrak. Op dat moment zouden er twee groepen bergbeklimmers in de buurt zijn geweest.

Volgens journalisten uit Italië zijn zeker zeven bergbeklimmers om het leven gekomen door de lawine. Anderen raakten gewond.

Hulpverleners zoeken nog naar overlevenden. Maar het is onduidelijk hoeveel mensen er precies door de lawine beloven raakten. De zoektocht is tijdelijk stilgelegd omdat er misschien nog meer breuken in het gletsjerijs kunnen ontstaan.

Dolomieten

Het ongeluk gebeurde op de Marmolada, een berg van ruim 3300 meter hoog in het gebergte de Dolomieten. De lawine was bij een van de klimroutes richting de top.

Hulpdiensten hebben deze beelden van de lawine gedeeld:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Met speurhonden en speciale apparatuur wordt nu gezocht naar overlevenden.

Warmte

Waardoor de stukken ijs van de gletsjer los zijn gekomen, is nog onduidelijk. Maar volgens Italiaanse journalisten is er gisteren op de bergtop een recordtemperatuur van 10 graden gemeten. Bij zo'n hoge temperatuur smelt het gletsjerijs.

Vanwege klimaatverandering is het vaker zo warm op de gletsjer. De ijsberg is daardoor al voor een groot deel gesmolten. Deskundigen denken dat de gletsjer binnen dertig jaar helemaal is verdwenen.