Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Konijnenopvang zit stampvol: 'Help ons!'

Opvangplekken voor konijnen zitten zo vol dat de Dierenbescherming zich zorgen maakt. Er zijn te veel dieren in de opvang en te weinig mensen om voor de dieren te zorgen.

Dat probleem bestaat overal in het land, ook bij opvangcentrum Het Knagertje in Den Haag. Daar zitten wel 131 konijnen, terwijl er eigenlijk plek is voor 60. Ze hebben dus niet genoeg ruimte, ziet de eigenaar van het opvangcentrum.

Maar ik kan gewoon niet anders. Ik zit helemaal vol.

Geertje van Kranen, opvangcentrum Het Knagertje

Het is nog nooit zo druk geweest in het konijnen-asiel, zegt de eigenaar. Witte konijnen, zwarte konijnen, konijnen met rechte oren en met scheve oren; allemaal hadden ze een baasje die nu niet meer voor ze kan zorgen.

Allergie is altijd de nummer 1 reden. Of kinderen kijken er niet meer naar om. Of mensen gaan verhuizen en de dieren kunnen niet mee.

Geertje van Kranen, opvangcentrum Het Knagertje

En er zijn ook veel mensen die eigenlijk helemaal niet goed weten hoe ze voor een konijn moeten zorgen, zegt de eigenaar van de opvangplek.

Een konijn verzorgen kost veel tijd en aandacht. En konijnen houden helemaal niet van knuffelen. Ze willen gewoon konijn zijn.

Geertje van Kranen, opvangcentrum Het Knagertje

En vaak als mensen erachter komen dat het meer tijd en moeite kost dan ze dachten, of ze blijken bijvoorbeeld allergisch, dan willen ze van de dieren af.

En dan brengen mensen het konijn naar een konijnen-asiel. Die zitten dus overvol met knaagdieren van mensen die er niet meer voor kunnen of willen zorgen. In de opvang in Den Haag is het nu zelfs zo druk dat er konijnen op een wachtlijst staan.

Ik kan er eigenlijk wel om huilen, om eerlijk te zijn.

Geertje van Kranen, opvangcentrum Het Knagertje

Dierenbescherming Nederland ziet al jaren dat konijnen-opvangcentra door heel het land stampvol zitten. En het wordt alleen maar erger. Daardoor zijn er ook te weinig mensen die voor de konijnen kunnen zorgen.

Het liefst zouden we hier 8 tot 10 mensen per dag hebben. Nu zijn er soms 1 of 2. Daarom roepen we ook op of mensen ons kunnen helpen om de konijnen te verzorgen.

Niels Kalkman, Dierenbescherming Nederland

Als er meer mensen komen helpen om voor de dieren te zorgen, wordt het probleem minder, zegt de Dierenbescherming. Maar mensen moeten ook goed nadenken of ze wel een konijn willen, vindt de organisatie.

De opvang in Den Haag zoekt ondertussen door naar pleeg-gezinnen voor de 131 konijnen die er nu rondhupsen.