Deze plek bij de Noordpool warmt het snelst op

Deze plek bij de Noordpool warmt het snelst op

Je hoort vast regelmatig dat de aarde opwarmt, maar wist je ook dat er een plek is waar de opwarming het snelst gaat? Dat is op Spitsbergen, een eilandengroep dichtbij de Noordpool.

Een groep van zo'n 50 Nederlandse wetenschappers is daar nu om onderzoek te doen naar de klimaatverandering daar. Emil van Oers is voor het Jeugdjournaal mee met die expeditie.

Je hebt het gevoel hier op het eind van de wereld te zijn, op zo'n afgelegen plek. Er wonen hier bij wijze van spreken meer ijsberen dan mensen.
Emil van Oers

In het gebied is het vrijwel altijd koud en er ligt vaak sneeuw en ijs. Maar de laatste jaren wordt dat snel minder. Gletsjers en ook het zee-ijs smelten snel. Dat komt doordat de zomers langer worden en warmer zijn.

IJsberen

De onderzoekers gaan onder meer naar het onbewoonde eiland Edgeøya. Op die plek gaat de opwarming van de aarde het snelst. Onderzoekers zijn er eerder ook al geweest, in dezelfde tijd van het jaar. Zo kunnen ze goed vergelijken hoe het daar nu gaat.

De onderzoekers gaan kijken wat de gevolgen zijn van klimaatverandering op Spitsbergen. Zo willen ze weten hoe het gaat met bepaalde planten- en dierensoorten. Bijvoorbeeld de ijsbeer. Veel mensen denken dat het niet goed gaat met deze soort, maar is dat wel zo? Daar willen de onderzoekers achter komen.