Wetenschappers: 'Het gaat slecht met de natuur in Australië'

Het gaat niet goed met de natuur in Australië. Dat zegt een groep wetenschappers. Een boel diersoorten zijn aan het uitsterven. En dat gaat nergens ter wereld sneller dan in Australië, zeggen de wetenschappers. Ze schrijven erover in een rapport.

Klimaatverandering

Het gaat er vaker over in het nieuws: klimaatverandering. Ook nu zeggen de onderzoekers dat het door klimaatverandering komt dat het zo slecht gaat met de natuur in Australië.

Dieren en planten lijden onder de overstromingen en bosbranden. En die zijn er steeds vaker en steeds heftiger doordat het klimaat verandert. Ook de Australische regering is bezorgd.

Klimaatverandering veroorzaakt warmere oceanen, droogte en meer ziektes. Het verwoest de leefomgeving van onze dieren en het verergert bosbranden en overstromingen.
Tanya Plibersek, klimaat-minister Australië

Vooral de bosbranden van twee jaar geleden hebben veel Australische natuur kapotgemaakt. Tussen de 1 en de 3 miljard dieren kwamen om door het vuur. Insecten en andere piepkleine diertjes, maar ook duizenden koala's. Daar maakten we deze video over.

'Duizenden koala's dood door bosbranden Australië'

Sinds dit jaar staat de koala op de lijst met beschermde diersoorten.

Overstromingen

En ook overstromingen brengen de natuur in grote problemen. Daar maakten we deze maand nog een video over.

Duizenden mensen én dieren gered in Australië

Een derde probleem dat de wetenschappers noemen, is in de zee. Het wereldberoemde koraalrif Great Barrier Reef verbleekt. Dat betekent dat het koraal in te warm water groeit. En daardoor wordt het wit.

Verbleekt en dood koraal in het Great Barrier Reef

Maar volgens de wetenschappers is er nog wel hoop voor de natuur in Australië. Er is nu meer aandacht voor, zeggen ze. En steeds meer mensen willen dat er iets verandert. Milieu-organisaties kopen bijvoorbeeld grote stukken land om het te kunnen beschermen.

De wetenschappers willen dat de regering van Australië meer regels maakt die de natuur beter beschermen. Vlak na de verkiezingen van dit jaar beloofde de nieuwe regering dat ook te gaan doen.