Tour de France bijna afgelopen, Vingegaard wint (als 'ie niet valt)

De Tour de France is bijna voorbij en zoals het er nu naar uitziet, heeft de Deense wielrenner Jonas Vingegaard gewonnen. Hij was gemiddeld de snelste over 20 ritten. Tadej Pogacar uit Slovenië staat op plek twee en de Brit Geraint Thomas is nu derde.

Vandaag is de 21ste en laatste etappe van de Tour de France. De wielrenners fietsen dan een lang stuk naar de hoofdstad Parijs. Daar rijden ze nog een aantal rondes langs de beroemde Eiffeltoren.

Meestal verandert er op de laatste dag niet veel aan de eindstand. De meeste wielrenners maken er een feestje van en drinken zelfs champagne op de fiets. Daarom is eigenlijk nu al duidelijk dat Vingegaard de Tour heeft gewonnen. Hij mag alleen écht niet vallen vandaag.

Voor vrouwen

De wedstrijd voor mannen is dus bijna afgelopen, maar die voor vrouwen is juist net begonnen. Vandaag was de eerste rit van de Tour Femmes, zoals de wedstrijd heet.

Aan die wedstrijd doen ook veel Nederlandse wielrensters mee, bijvoorbeeld Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. Kenners denken dat Van Vleuten grote kans maakt om de wedstrijd te winnen.

De Nederlandse Lorena Wiebes won de eerste etappe:

Lorena Wiebes verslaat Marianne Vos in de sprint op de Champs-Élysées

De Tour Femmes is wel een stuk korter dan de Tour voor mannen. De Tour Femmes duurt 8 dagen.