Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusland stopt met werken in ruimtestation ISS

Rusland vertrekt uit het internationaal ruimtestation ISS. De baas van de Russische ruimtevaartorganisatie zegt dat er vanaf 2024 geen Russische ruimtevaarders meer komen werken in het ruimtestation.

Oorlog

Waarom ze stoppen met ISS, hebben de Russen niet gezegd. Veel mensen denken dat het met de oorlog in Oekraïne te maken heeft, en de ruzie daarover tussen Rusland en andere landen

ISS is de afkorting voor International Space Station, oftewel: Internationaal Ruimtestation. Het draait al 20 jaar rondjes om de aarde. Astronauten uit allerlei landen gaan erheen om samen onderzoek te doen.

De Russische kosmonauten (zo noemen ze een astronaut in Rusland) werken er nu nog samen met collega's uit de hele wereld. Maar dat gaat dus stoppen.

Onderdelen

Rusland heeft ook sommige onderdelen van het ISS gemaakt. Zonder die onderdelen werkt het ruimtestation niet goed, zeggen deskundigen. Of Rusland ook de onderdelen uit het ISS terug wil hebben, is niet duidelijk.

Rusland heeft wel gezegd dat het bezig is met een nieuw, eigen ruimtestation. Dat wil het land vanaf 2026 gaan bouwen.