Annemiek van Vleuten wint Tour de France: 'Legendarisch!'

Annemiek van Vleuten wint Tour de France: 'Legendarisch!'

Het is Annemiek van Vleuten gelukt: ze heeft de Tour de France voor vrouwen gewonnen. Vandaag was de achtste en laatste etappe, een loodzware bergrit.

Pech

Van Vleuten had onderweg pech. Haar fiets ging stuk, dus moest ze wisselen naar een andere fiets. Toen kwam ze op achterstand van een groep met andere rensters die voor de eindzege gingen. In totaal moest ze vier keer een andere fiets pakken.

Het was hard werken om terug te komen bij die groep. Maar dat lukte. Na 123 kilometer fietsen en drie bergbeklimmingen kwam Van Vleuten als eerste over de finish.

Laatste etappe

De eerste dagen van de Tour kregen we nog niet veel te zien van Annemiek van Vleuten. Ze voelde zich niet lekker. Maar ze hield vol. En gisteren, in de zevende etappe, ging het veel beter. Van Vleuten reed met een enorme kracht voor iedereen uit de bergen op.

Voorbeeld

Roxane Knetemann geeft commentaar bij wielrenwedstrijden. Volgens haar is de winst van Annemiek van Vleuten een voorbeeld voor veel andere wielrensters.

Dit is supermooi. Zij is zo'n groot voorbeeld voor andere rensters. Zij is een ontzettend harde werkster.
Roxane Knetemann, wielren-expert

De hele Tour is een enorm succes voor de Nederlandse wielrensters. Zes van de acht etappes won een Nederlandse.

Marianne Vos droeg de gele trui vijf dagen. En Annemiek van Vleuten wint hem nu dus in de eindstand.

Dat is heel erg bijzonder. Als Nederlandse supporter besef je eigenlijk niet meer hoe bijzonder het is dat de Nederlandse vrouwen het zo goed doen.
Roxane Knetemann, wielren-expert

De Tour de France kennen we vooral van de mannelijke wielrenners. Die reden de Tour eerder deze maand. Maar dit jaar is er dus ook voor het eerst in hele lange tijd een Tour de France voor vrouwen.