Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rechter: Behandeling van Britse Archie (12) mag stoppen

In Engeland gaat het in het nieuws al weken veel over een jongen van 12. Archie ligt in coma in het ziekenhuis. Zijn hersenen werken niet goed meer en artsen zeggen dat ze dat ook nooit meer zullen doen.

Archie's ouders waren het daar niet mee eens. Zij wilden dat artsen blijven proberen om hem in leven te houden. Maar een rechter heeft de artsen nu gelijk gegeven. Zij mogen de behandeling stoppen. Dat betekent dat Archie zal overlijden.

Wat is er gebeurd?

Archie raakte in april in coma. Volgens zijn moeder kwam dat doordat hij meedeed aan een online challenge. Sindsdien ligt hij in het ziekenhuis en gaat het niet goed met hem. De hersenen van Archie werken niet meer en zullen het ook nooit meer gaan doen.

De jongen wordt in leven gehouden door speciale machines, maar volgens het ziekenhuis heeft het geen zin om hem zo te laten leven. Artsen willen de machines stoppen en dan zal Archie overlijden. Zijn ouders zijn daar woedend over.

Rechtbank

Via de rechter probeerden de ouders ervoor te zorgen dat de jongen blijft leven. Die gaf hen geen gelijk. Vervolgens kwam er nog een rechtszaak, maar ook daarin gaf de rechter de artsen vandaag dus gelijk.

Veel mensen in Engeland volgen het nieuws over Archie, zegt Fleur Launspach, die voor het Jeugdjournaal in Engeland werkt.

Het is natuurlijk een heel verdrietig verhaal. Veel mensen leven mee met de familie van de jongen.

Fleur Launspach

De artsen zullen morgen de behandeling stoppen.