Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Record voor Mark Rutte: langstzittende premier ooit

Morgen is een belangrijk moment in de Nederlandse politiek. Want Mark Rutte is dan langer de premier van het land dan al zijn voorgangers. In 2010 werd Rutte voor het eerst premier. En nu, 12 jaar later, is hij het nog steeds.

Mark Rutte is jarig op 14 februari en geboren in 1967. Hij is dus 55 jaar. Zijn politieke partij is de VVD. Rutte werd daar in 2006 de leider van.

Hij eet het liefst Indonesisch. En vroeger speelde Rutte graag piano en wilde hij pianist worden. Maar hij werd dus politicus.

In totaal is Mark Rutte vier keer de premier geworden van Nederland nadat zijn partij veel stemmen haalde in de verkiezingen.

Een van de dingen waar Mark Rutte om bekend staat, is dat hij vaak lacht.

ANP

Albert Bos is politiek verslaggever en volgt de premier al jaren. Volgens hem vindt Rutte zijn record zelf niet zo bijzonder.

Hij zegt dat het hem niks uitmaakt. Maar stiekem geloof ik dat niet. Als je ergens al 12 jaar zit en je gaat de geschiedenisboeken in als langst zittende premier, dan is dat best bijzonder.

Albert Bos, politiek verslaggever

Lang niet iedereen is altijd tevreden geweest met Mark Rutte als premier. Twee keer werd de regering van Rutte ontslagen. Dat kwam doordat er iets gebeurde waardoor de politici van de Tweede Kamer de regering niet meer vertrouwden.

Protest

Er waren ook wel eens protesten van boze mensen tegen Rutte en de regering. Maar tijdens verkiezingen stemden toch weer heel veel mensen op Rutte en werd hij steeds de premier.

Wat vind jij, heeft Mark Rutte het in 12 jaar goed gedaan als premier?

607
Mark Rutte is een goede premier.
Favoriet maken

De laatste keer dat er landelijke verkiezingen waren in Nederland, was vorig jaar. En dit jaar ging de vierde regering van Mark Rutte aan de slag. En als de premier en zijn ministers niet worden ontslagen, blijft Rutte tot 2025 de premier.