Er is nu officieel een watertekort: 'Doe voorzichtig met water'

Al een tijd is het erg droog in Nederland, en dat zorgt op sommige plekken voor problemen. Volgens deskundigen die het water in Nederland in de gaten houden is het nu zó droog, dat er zelfs een tekort is aan water. Daarom vraagt de regering om vanaf nu extra voorzichtig te zijn met water.

'Denk goed na'

Volgens deskundigen is er geen tekort aan drinkwater. Maar de minister zegt dat het belangrijk is om goed na te denken over het gebruik van water, zodat de problemen niet groter worden. Volgens hem is het verstandig om nu bijvoorbeeld niet een auto te gaan wassen of een opblaaszwembadje helemaal te vullen.

Waar is water voor nodig?

Hoeveel zoet water er in Nederland is, wordt goed in de gaten gehouden. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoeveel regen er valt, hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoeveel grondwater er in de bodem zit.

Dat willen deskundigen weten omdat water voor veel dingen gebruikt wordt. Bijvoorbeeld...

  • ...om drinkwater van te maken;
  • ...voor bedrijven en fabrieken
  • ...om natuurgebieden gezond te houden
  • ...en boeren gebruiken het om graan, groenten en fruit te laten groeien

Omdat het de afgelopen tijd warm is, verdampt er nu veel water. Ook komt er minder water vanuit het buitenland onze rivieren in. Dit alles zorgt voor een tekort. Dat merkt Ties bijvoorbeeld ook. Hij woont op een woonboot en die ligt scheef doordat er minder water is:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook