Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gedoe over Amerikaanse politicus in Taiwan: Wat is er aan de hand?

De Amerikaanse politicus Nancy Pelosi was op bezoek in Taiwan. Ze was daar om te praten met de Taiwanese regering. Maar China is erg boos over deze ontmoeting.

Wat is er aan de hand?

Taiwan is een eiland in Azië. Het hoorde lange tijd bij China. Bijna 70 jaar geleden was er een burgeroorlog in China en daarna raakte Taiwan afgescheiden van het vaste land. Het eiland heeft nu een eigen regering, eigen wetten, eigen geld en een eigen leger. Maar volgens China zou dat niet zo moeten zijn. Zij vinden dat Taiwan een provincie van China is.

De Verenigde Staten en China zijn allebei erg grote landen. Op sommige gebieden werken ze samen: ze verkopen bijvoorbeeld spullen aan elkaar. Maar dat een belangrijke politicus uit de Verenigde Staten nu op bezoek gaat in Taiwan, vindt China niet kunnen.

Met zulk hoog bezoek laten de Amerikanen toch een beetje zien dat zij Taiwan niet zien als provincie van China, maar echt wel erkennen als onafhankelijk land.

Sjoerd den Daas, correspondent in China

China is zó boos dat de regering heeft gezegd dat ze expres oefeningen met raketten in de buurt van Taiwan gaan doen. Ook straffen ze Taiwan door sommige dingen niet meer aan hen te verkopen.

China wil vooral zijn spierballen tonen. Ze willen zo laten zien dat Taiwan niet moet denken een onafhankelijk land te kunnen worden.

Sjoerd den Daas, correspondent in China