Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De familie van Geneviève maakt hun boerderij duurzamer

Het gaat de afgelopen weken in het nieuws vaak over boeren die protesteren. Ze zijn boos over de stikstof-plannen van de regering. In die plannen staat dat boeren op sommige plekken minder dieren mogen houden. Sommige boeren moeten misschien helemaal stoppen.

Een aantal boeren probeert zelf hun boerderij te veranderen. Ze willen minder schadelijke stoffen uitstoten en duurzamer worden.

Geneviève woont met haar gezin op een boerderij waar ze daar veel mee bezig zijn.

Je moet soms wel veranderen en met de tijd mee gaan.

Geneviève

Op de boerderij gebruiken ze bijvoorbeeld geen kunstmest, want dat vervuilt de bodem. Ook proberen ze de dieren een zo goed mogelijk leven te geven. In de video zie je er meer over.

Wat is het probleem?

Stikstof zie je niet, maar het is overal. Dat is niet erg, behalve als het in contact komt met andere gassen in de lucht. Dan kunnen er twee verschillende stoffen ontstaan die voor problemen zorgen.

  • Als uitlaatgassen van auto's en fabrieken samenkomen met stikstof, ontstaan er stikstof-oxiden.
  • Als stoffen uit mest van boerderij-dieren samenkomen met stikstof, zorgt dat voor ammoniak.

Van die twee stoffen is er steeds meer en dat is slecht voor natuurgebieden. Plantensoorten gaan er dood door. En niet alleen planten, ook dieren die van die planten eten.

Om dat tegen te gaan, moeten fabrieken en boerderijen minder uitstoten. Dat staat in de plannen van de regering.