Groot feest met boten, glitters en heel veel regenbogen

Groot feest met boten, glitters en heel veel regenbogen

In Amsterdam is de Canal Pride gehouden. Dat is een grote botenparade voor onder andere homo's, lesbiennes, transgender personen en iedereen die hen steunt. De parade kon de afgelopen jaren niet doorgaan. Daarom was het dit jaar extra druk en groot.

De boten varen een route door Amsterdam. Op de boten zelf en langs de kant is het één groot feest. Veel mensen verkleden zich en doen bijzondere make-up op.

Ook serieus

De Canal Pride is dus vrolijk en feestelijk, maar er zit ook een serieuze boodschap achter. Nog altijd worden mensen die LHBTI zijn gediscrimineerd. De Pride is daarom ook belangrijk om te laten zien dat je mag zijn wie je wil zijn. En dat je verliefd mag worden op wie je zelf wil.

Vooral veel volwassenen doen mee met de Canal Pride, maar op één van de boten staan vooral jongeren. Ook Eden (14), Justien en Nova (13) zijn erbij.

Eden (14), Justien en Nova (13) doen voor het eerst mee aan Canal Pride

Het is een speciale dag voor hen, want ze varen voor het eerst mee. De jongeren vinden het heel speciaal om erbij te zijn en lekker mee te feesten.

Het is echt geweldig. Er zijn zoveel kleuren overal. Het voelt goed.
Nova

De Canal Pride is vrolijk en feestelijk, maar er zit ook een serieuze boodschap achter. Nog altijd worden mensen die LHBTI zijn gediscrimineerd.

Ik wil graag kunnen uiten dat ik non-binair ben, wat betekent dat ik me dus niet vol jongen of meisje voel. Dat is best wel moeilijk om aan anderen uit te leggen, niet iedereen begrijpt dat.
Eden
Maar op school zijn er mensen die er vervelend over gaan doen en gaan schelden.
Nova