Archie van 12 overleden, nadat behandeling is gestopt

Verdrietig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk: Archie is overleden. De jongen van 12 lag in coma en volgens artsen in het ziekenhuis zou hij ook nooit meer wakker worden. Ze hebben de behandeling vandaag gestopt. En kort daarna overleed Archie, zeggen Britse journalisten.

De ouders van Archie wilden hun zoon nog wel in leven houden, ook al werkten zijn hersenen niet meer. Daarom stapten ze naar de rechter. De zaak was veel in het nieuws.

Rechter

De rechtbank gaf de artsen gelijk. Ze kregen toestemming om Archie los te koppelen van de machines, waardoor hij zou overlijden. Dat is nu dus gebeurd.

Wat is er gebeurd?

Archie raakte in april in coma. Volgens zijn moeder kwam dat doordat hij meedeed aan een online challenge waarbij hij probeerde om expres bewusteloos te raken.

Sindsdien lag hij in het ziekenhuis. De hersenen van Archie werkten niet meer en zouden het volgens artsen ook nooit meer gaan doen. De jongen werd in leven gehouden door speciale machines.

Maar volgens het ziekenhuis had het geen zin meer om hem zo te laten leven. Artsen wilden de behandeling stoppen waardoor Archie zou overlijden.

Zijn ouders waren daar woedend over en probeerden via de rechter te zorgen dat Archie in leven gehouden werd.

Eerder deze week maakten we er deze video over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Archie's moeder zei vanmiddag na zijn overlijden dat hij tot het laatste moment gevochten heeft en dat ze heel trots is om zijn moeder te zijn.