Boswachter: 'Droogte heeft grote gevolgen voor de natuur'

Boswachter: 'Droogte heeft grote gevolgen voor de natuur'

Je hebt het vast gemerkt: het is hartstikke droog in Nederland. De natuur heeft het daar moeilijk mee. Beekjes en rivieren staan droog en sommige bomen laten zelfs hun bladeren al vallen.

Natuurorganisaties en boswachters maken zich zorgen, want de droogte kan grote gevolgen hebben voor planten en dieren.

Kijk, hier is de beek. Althans, dat hoort het te zijn. Hier hoort water te staan. Hij staat eigenlijk vanaf half mei al droog.
Dirk van den Brink, boswachter

Het natuurgebied in de Achterhoek waar Dirk boswachter is, is op het moment het droogste plekje van Nederland. Zonder water kunnen veel planten en dieren het niet lang voorhouden. Dat merkt de boswachter ook.

We hebben hier bijvoorbeeld ijsvogels. En die jagen op visjes. Maar zonder water geen visjes, en zonder visjes geen ijsvogels.
Dirk van den Brink, boswachter

Ook op andere plekken in Nederland zijn de gevolgen van de droogte goed te zien. Vooral in de hoger gelegen delen, zoals de Veluwe, delen van Limburg en de Sallandse Heuvelrug.

In dat gebied bijvoorbeeld leven normaal salamanders in waterpoelen. Die poelen drogen op, waardoor er steeds minder salamanders zijn. Op den duur kunnen de diertjes helemaal verdwijnen uit het gebied.

Bomen en planten

En ook planten komen in de problemen door het watertekort. En zelfs bomen hebben er last van, ook al hebben die wortels die heel diep de grond in gaan om water te vinden.

In de video hierboven zie je wat de droogte betekent voor de natuur.