Nederlands marineschip gaat meehelpen mijnen opruimen

Nederlands marineschip gaat mee oefenen met mijnen opruimen

Een Nederlands marineschip is vanmiddag vertrokken naar de Middellandse Zee. Daar gaat de bemanning van het schip oefenen met militairen uit andere landen. Ze gaan meer leren over mijnen en andere bommen opruimen in zee.

De marinemensen namen vandaag afscheid van hun families. Er waren veel kinderen bij om hun ouder uit te zwaaien. Die blijven zo'n vier maanden weg, dus dat is best even spannend.

Ik vind het niet heel leuk, en meestal moet ik ook huilen. Maar hij doet dit al m'n hele leven. Ik ben het wel gewend.
meisje over haar vader

Het schip waar haar vader op meevaart heet de Zijner Majesteits Vlaardingen. En het is een mijnenjager.

Het marineschip vaart de komende dagen naar de Middellandse Zee. Waar precies, dat is geheim. Maar het is duidelijk dat de Nederlanders er samen met militairen uit bijvoorbeeld België, Italië en Frankrijk gaan oefenen.

Oekraïne

De schepen kunnen als het moet snel naar de Zwarte Zee varen, die bij het land Oekraïne ligt. Vanwege de oorlog liggen daar veel mijnen. Die zouden de Nederlanders onschadelijk kunnen maken. Belangrijk om te weten: Ze gaan niet vechten, alleen oefenen.

Trots

De kinderen van de bemanningsleden zijn trots op hun ouders. En ook al zijn ze ver weg, ze proberen wel met ze te praten tussen het werken door.

Meestal via Facetime en brieven sturen. En ik maak elke keer dat hij weggaat een pakketje voor hem. Daar doe ik lekkere snoepjes in en een leuk boekje. En dan kan hij dat lezen als hij vrij is.
meisje over haar vader