Veel meer zeehonden vast in afval

De afgelopen jaren komen er steeds meer zeehonden vast te zitten in afval. Dat zeggen wetenschappers van twee zeehondencentrums.

De laatste jaren raken er steeds vaker zeehonden verstrikt. Dat komt door plastic afval dat in zee drijft. De laatste jaren kwamen er zo'n 38 zeehonden vast te zitten. Daarvoor ging het steeds om zo'n zeven zeehonden per jaar.

Het afval in zee komt vaak van vissers. Zeehonden denken dat het eten is, en proberen het op te eten. Daarbij kunnen ze ernstig gewond raken: ze kunnen erin stikken of snijwonden krijgen.

Vooral grijze zeehonden komen in de problemen door het afval. Die zijn nieuwsgieriger dan gewone zeehonden. Daardoor komen ze vaker in contact met vissers en raken ze ook vaker verstrikt.

dierenarts Anna Salazar-Casals

De meeste zeehonden die naar een opvangcentrum worden gebracht, kunnen worden geholpen. Eén van de zeehonden die geholpen kon worden, heet Tetifi. Het dier had een hele diepe snijwond en werd even geleden gevonden op het eiland Schiermonnikoog. Komend weekend wordt de zeehond weer vrijgelaten.

Opruimen

Volgens het zeehondencentrum zou het helpen als meer mensen de stranden gaan opruimen. Maar ze hopen vooral dat er strengere regels komen voor vissers.

Bekijk ook