Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Steeds meer kinderen vluchten in hun eentje naar Nederland

Steeds meer kinderen vluchten in hun eentje naar Nederland om een verblijfsvergunning te krijgen. Dit jaar hebben al meer dan 1700 kinderen dat gedaan. Een stuk meer dan in andere jaren.

De kinderen komen vooral uit Syrië, Eritrea, Somalië en Afghanistan. Ze willen graag in Nederland blijven, maar ze weten niet gelijk of dat mag.

Waarom komen kinderen in hun eentje naar Nederland?

Volgens de organisatie die bepaalt of kinderen mogen blijven, heeft het vaak te maken met geld. Sommige families hebben niet genoeg geld om met z'n allen naar Nederland te reizen. Het lukt dan wel om de reis voor één iemand te betalen.

Ook zegt de organisatie dat veel families een kind sturen omdat ze hopen dat het kind een paspoort krijgt. Als dat lukt, denkt de familie van het kind dat de rest daarna ook kan komen.

Alle kinderen die gevlucht zijn krijgen een gesprek. Ze moeten bijvoorbeeld vertellen over hun reis, hun familie en waarom ze zijn gevlucht. In de gesprekken wordt uitgezocht of het kind aan de regels voldoet om een Nederlands paspoort te krijgen.

Zo'n gesprek is voor veel kinderen heel erg spannend. Zeker omdat ze dus geen familie in de buurt hebben die hen kan helpen. Voor kinderen onder de 12 jaar zijn er daarom speciale kinderhoorkamers ingericht. In de video zie je hoe zo'n kamer eruit ziet.

Of een kind mag blijven of niet, heeft te maken met regels uit de politiek. Een kind mag alleen blijven als het in hun eigen land niet veilig is.

Duurt lang

Soms kan het wel een halfjaar duren voordat er een beslissing wordt genomen. Deskundigen vinden dat veel te lang. Het probleem is, dat er te weinig mensen zijn om van dit soort gesprekken te voeren met gevluchte kinderen.

Organisaties die opkomen voor vluchtelingen vinden dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen. De staatssecretaris die hierover gaat is het daar mee eens. Hij vindt ook dat kinderen eerder moeten weten waar ze aan toe zijn.