Eén jaar Taliban: zo is het nu in Afghanistan

Eén jaar Taliban: zo is het nu in Afghanistan

Een jaar geleden kwamen de Taliban aan de macht in Afghanistan. Het is een gewelddadige groep die strenge regels invoert. Regels die volgens hen bij de islam horen. Veel Afghanen probeerden het land uit te komen, omdat ze het niet eens waren met de Taliban. Of omdat ze gevaar liepen.

In een jaar tijd is er veel veranderd in het land. Ook voor kinderen. In de video hierboven vertelt correspondent Aletta Andre hoe het leven nu in Afghanistan is.

Veel dingen zijn zoals altijd, maar er zijn wel allerlei nieuwe regels. Maar het verschilt nogal waar in het land je bent, hoe streng die regels worden gecontroleerd.
correspondent Aletta André

Vooral vrouwen hebben sinds de Taliban aan de macht is minder rechten. Zo moeten ze hun gezicht bedekken, mogen ze niet meer werken en niet meer zonder man op reis. Ook mogen meisjes ouder dan 12 jaar niet meer naar school.

Niet iedereen houdt zich aan de nieuwe regels. Zo zijn er op veel plekken geheime scholen voor meisjes.
Aletta André

Waar bijna alle Afghanen iets van merken, is dat het slecht gaat met de economie. Er is weinig werk. Ook komt er geen geld meer uit het buitenland, want veel landen en bedrijven willen niet samenwerken met de Taliban.

Volgens hulporganisatie is er snel meer geld en eten nodig.