Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nubian en Benz leggen krans bij Indië-herdenking

Op meerdere plekken in Nederland wordt vandaag het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht. Ook in Rotterdam was een herdenking. Nubian van 13 en Benz van 8 waren er ook bij, samen met hun ouders.

De familie van Benz en Nubian hebben die periode in Nederlands-Indië meegemaakt. Zij mogen daarom vandaag een krans leggen.

Het is super interessant, want het is ook eigenlijk jouw geschiedenis en van je familie.

Nubian

Nederlands-Indië heet tegenwoordig Indonesië. Het land was vroeger een kolonie van Nederland. Ons land speelde er lange tijd de baas en bepaalde de regels. Veel Nederlanders woonden en werkten er. Ze hadden bijvoorbeeld plantages, waar ze thee en kruiden verbouwden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette het Japanse leger Nederlands-Indië. De Japanse soldaten behandelden de mensen heel slecht. Ze sloten Nederlandse families op in kampen. Daar kwamen veel van hen om door honger, ziektes en geweld. Ook werden mensen gedwongen om te werken voor de Japanse bezetters. Ze moesten heel zwaar werk doen, zoals bijvoorbeeld spoorlijnen aanleggen.

Miljoenen mensen hebben tijdens de oorlog tegen Japan en de bezetting van Nederlands Indië verschrikkelijke dingen meegemaakt. Zij worden vandaag allemaal herdacht.

Bekijk ook