Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Herdenking voor Tula: leider van verzet tegen slavernij

Op meerdere plekken in Nederland en op het Caraïbische eiland Curaçao wordt Tula herdacht. Hij begon meer dan 200 jaar geleden een protest tegen de slavernij.

Wie was Tula?

Tula moest jarenlang als slaafgemaakte werken op het eiland Curaçao. Dat eiland was in 1634 in bezit genomen door een Nederlandse handelsorganisatie. Er waren plantages waar mensen die werden verkocht als slaaf hard moesten werken. Nederland verdiende daar veel geld aan.

Tula protesteerde daartegen. Samen met vijftig anderen besloten ze op 17 augustus 1795 te stoppen met werken. Dat was het begin van een grote slavenopstand op Curaçao.

Ieder jaar op 17 augustus worden Tula en de opstand herdacht. De dag wordt ook wel Dia di lucha pa libertat genoemd, dat betekent: dag van de vrijheidsstrijd.

Dit jaar zijn leden van de Tweede Kamer op het eiland Curaçao om daar bij de herdenking te zijn. De politici willen daar meer leren over het slavernijverleden van Nederland.

Bekijk ook