Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Vrouwtjesapen met vriendinnen leven langer'

Voor vrouwtjesapen blijkt vriendschap heel belangrijk. Ze leven er zelfs langer door, blijkt uit een groot onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers bestudeerden achttien jaar lang wit-schouder-kapucijn-apen in Costa Rica. Die apensoort leeft in de bossen van Midden-Amerika en is te herkennen aan hun witte vacht op hun schouders, borst en gezicht.

Met het onderzoek naar die apensoort willen ze ook meer begrijpen over de relaties tussen mensen.

Deze aapsoort heeft veel overeenkomsten met chimpansees en mensen. Zoals hun grote hersenen, hoe ze zich ontwikkelen en hun gedrag.

onderzoeker

Zo ontdekten ze dus dat vrouwtjes mét vriendinnen meer kans hebben om te overleven. Het gaat vooral om vriendinnen en niet om vriendjes. De onderzoekers denken dat dat komt doordat vrouwtjes-apen hun hele leven samen in dezelfde groep leven, terwijl mannetjes maar tijdelijk blijven.

Vrouwtjes hebben daardoor vaker een hechtere band en dat kan ervoor zorgen dat ze elkaar helpen met eten vinden en beschermen tegen vijanden.