Alles over verslaggever Sil

Over jezelf

Naam: Sil van der Wees Verjaardag: 18 september

Waar ben je opgegroeid? De Kwakel. Dat is een klein dorp in Noord-Holland, net onder Amsterdam. Ik noem het altijd 'het mooiste dorp van Nederland'.

Heb je broers/zussen? Ik ben een jonger zusje, Fleur en een jonger broertje, Jenne.

Wat zijn je hobby's? Gezellig met vrienden afspreken, lezen, Formule 1 kijken en vooral voetballen vind ik het allerleukste om te doen. Ik voetbal zelf ook nog met mijn vrienden in een team, maar we spelen zeker niet op hoog niveau. Op de redactie loop ik ook altijd met een voetbal rond (al vindt niet iedereen dat altijd leuk haha).

Wat wilde je worden toen je 12 jaar was? Profvoetballer bij Ajax. Dat was echt mijn aller-grootste droom. Maar ik had al snel door dat ik daar toch niet genoeg talent voor had :(.

Het Jeugdjournaal

Hoe ben je bij het Jeugdjournaal gekomen? Ik werk sinds ik 20 jaar oud ben voor de televisie. Voor mijn oude werk ging ik een item maken over het 40-jarige bestaan van het Jeugdjournaal. Ik interviewde toen verslaggever Milou! De volgende dag heb ik meteen een brief over en een filmpje van mezelf opgestuurd. Een paar gesprekken later werd ik aangenomen!

Hoe volg jij zelf het nieuws? Vooral online. Op mijn telefoon staan vaak verschillende nieuwssites open. En ik kijk ook zeker het 'Grote Mensen Journaal' op televisie.

Wat is het mooiste verhaal om te maken? Verhalen van kinderen die iets heel moois of juist heel verdrietigs hebben meegemaakt. Ik vind het altijd heel cool als kinderen aan ons hun emoties durven te vertellen. Dan kan je zien dat iedereen leuke én stomme dingen meemaakt. En dat iedereen daar op zijn eigen manier mee omgaat. Dat maakt ons uniek en bijzonder!

Wat is je grootste blunder? Pfoe, heb je even? Mijn vader noemt me een kluns, want ik kan nogal onhandig zijn. Zo heb ik een keer m'n neus gebroken door tegen een prullenbak te vallen. Tja, niet heel handig.

Heb je een tip voor kinderen die ook verslaggever willen worden? Als je het echt wil, dan moet je er vol voor gaan. Lekker veel oefenen met filmpjes maken, mensen vragen stellen en vooral heel nieuwsgierig zijn. Als je dan denkt 'dit is leuk!', dan moet het vast goed komen. Oh, en boeken voorlezen! Door voor te lezen leer je goed hoe je woorden moet zeggen.

Favorieten

Wat is je favoriete site/app? Echte sites zijn het niet, maar ik kijk het meest op Whatsapp, TikTok en Instagram. Op die laatste twee kijk ik vooral veel naar sportpagina's over voetbal, wielrennen en de Formule 1. En natuurlijk naar het Jeugdjournaal!

Wat is je favoriete tv-programma? Ik kan natuurlijk het Jeugdjournaal noemen. Én het is nog waar ook! Ook kijk ik veel sport-programma's. Verder kijk ik vooral naar series op streaming-diensten: Peaky Blinders, Hawkeye en Sherlock Holmes heb ik allemaal gezien.

Wat is je favoriete film? Oehhh lastig. Ik vind heel veel films leuk. Als ik er drie moet noemen zijn dat toch wel de Lion King, Harry Potter, Lord of the Rings. Maar ook documentaires over sporters als Johan Cruijff en Ayrton Senna vind ik heel mooi.

Wat is je lievelingseten? Patat! (En nee het is geen friet) Snoepen doe ik ook graag, het liefst zure-snoepjes of koekjes.

Wat is je lievelingskleur? Rood.

Wat is je lievelingsdier? Leeuwen. Vroeger als klein kind deed ik altijd een leeuw na als ik verlegen was. Dan kroop ik over de grond en ging ik brullen.

Wat is je favoriete muziek? Nederlandstalig. Mijn oma zong altijd Amsterdamse liedjes voor me toen ik klein was en daar ben ik nog steeds fan van. Artiesten als Racoon, Diggy Dex en Andre Hazes staan zeker in mijn Spotify top 10. Ook luister ik naar rappers als Donnie, Stormzy en Dave.

Waar moet je om lachen? Op TikTok kijk ik het meest naar video's van dieren die vallen of iets geks doen. Dat vind ik echt hilarisch.

Zo zag Sil eruit toen hij het Jeugdjournaal keek