Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Alles wordt duurder: regering komt met plan

De regering heeft vannacht urenlang vergaderd over geld. En ze zijn eruit: volgend jaar komt er meer hulp voor Nederlanders die niet zo veel geld hebben. Dat is nodig, omdat steeds meer mensen in geldproblemen komen.

En dat komt doordat alles in korte tijd veel duurder is geworden. Met een moeilijk woord noem je dat inflatie.

Waarom wordt alles duurder?

Energie, dus olie en gas, zijn een stuk duurder dan een jaar geleden. Veel olie en gas komt uit Rusland, maar door de oorlog met Oekraïne is dat nu veel lastiger.

Voor veel producten die gemaakt worden, en die je kunt kopen, is olie of gas nodig. Fabrieken hebben het nodig om de spullen te maken, maar het is ook nodig om ze te vervoeren naar winkels. En dus kosten die spullen meer als olie en gas duurder zijn.

In vergelijking met vorig jaar is alles 14 procent duurder. Dat betekent bijvoorbeeld dat je voor een zak patat 2,40 betaalt, in plaats van 2,10. En dat geldt dus voor alles dat je koopt.

Voor sommige mensen zorgt dat voor problemen. Ze moeten veel meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen en benzine, terwijl ze nog hetzelfde verdienen. Daar wil de regering dus iets aan veranderen. Volgens politici lukt het niet meer om dat dit jaar al te regelen.

Prinsjesdag

Hoe het plan er precies uit komt te zien, wordt bekend op Prinsjesdag. Dat is op dinsdag 20 september. Op die dag vertelt de regering alle nieuwe plannen.