Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Record: nog nooit werden spullen in één jaar tijd zo veel duurder

Als je iets koopt in een winkel is de kans groot dat het een stuk duurder is dan vorig jaar. Met een moeilijk woord noem je dat inflatie. Nooit eerder was de inflatie zo hoog als nu: 12 procent.

Dat betekent dat je, in vergelijking met 2021, 12 procent meer betaalt voor bijvoorbeeld een ijsje of een nieuw shirt. Voor een nieuwe broek betaalde je vorig jaar misschien 100 euro, nu is dat dan 112 euro.

Olie en gas

Vooral gas en elektriciteit zijn duurder geworden. Maar veel mensen merken het ook in de supermarkt. Misschien hebben jouw ouders het ook weleens gezegd.

652
Praat jij thuis over de spullen die duurder worden?
Ja57%
Nee43%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Dat alles duurder wordt, komt vooral doordat energie een stuk duurder is. Voor heel veel producten die gemaakt worden, en die je kunt kopen, is olie of gas nodig. Bijvoorbeeld om spullen te maken, maar ook om de spullen met vrachtwagens naar winkels te vervoeren. En dus kosten spullen meer als olie en gas duurder is.

Bekijk ook