Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politici praten hele dag over kinderen en families die gevlucht zijn

Vandaag hebben politici de hele dag vergaderd over plannen van de regering. Die gaan allemaal over opvangplekken voor vluchtelingen. De regering wil dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen door het moeilijker te maken familieleden naar Nederland te halen.

Voor kinderen heeft dat grote gevolgen.

Wat hebben kinderen hiermee te maken?

  • Er zijn kinderen die op dit moment nog op onveilige plekken wonen, zoals een oorlogsgebied, terwijl hun vader of moeder al in Nederland is. Zij zouden straks langer moeten wachten voordat ze ook hierheen kunnen reizen.
  • Er zijn ook kinderen die gevlucht zijn naar Nederland, zonder hun ouders. Zij zijn hier nu alleen. Voor hen zouden de plannen betekenen dat het juist langer duurt voordat hun familie deze kant op mag komen.

Marleen de Rooy is politiek verslaggever en volgt het debat voor het Jeugdjournaal.

Als het gaat om kinderen zijn er grote meningsverschillen in de Tweede Kamer. Een deel wil dat de regels om naar Nederland te komen nog veel strenger worden. Een ander deel zegt dat deze regels veel te streng zijn.

Marleen de Rooy

Kinderrechten-organisaties zeggen dat de nieuwe plannen kinderen in gevaar zouden brengen en zorgen voor stress en spanning. Ondanks alle kritiek is de regering niet van plan om de plannen te veranderen.