Verdriet na overlijden Britse koningin: 'Alsof je oma overlijdt'

Verdriet na overlijden Britse koningin: 'Alsof je oma overlijdt'

In het Verenigd Koninkrijk met verdriet gereageerd op het overlijden van koningin Elizabeth. Gisteren overleed ze op 96-jarige leeftijd.

In de Britse hoofdstad Londen kwamen mensen naar het paleis van de koninklijke familie om bloemen te leggen en elkaar te steunen.

Ook Britse kinderen in Nederland zijn bedroefd dat hun koningin is overleden. Annabelle zocht ze op bij de Britse school in Voorschoten en sprak met ze over het nieuws. Daarover zie je meer in de video bovenaan dit artikel.

Verdrietig

Veel Britten hebben Elizabeth hun hele leven meegemaakt en zijn daarom erg verdrietig door het nieuws.

Als inwoner van Londen groei je op met haar. Het is alsof je oma overlijdt.

Veel wereldleiders hebben inmiddels ook gereageerd. Zo zei de Britse premier Liz Truss dat ze "vreselijk aangeslagen" is en dat Elizabeth het land "stabiliteit en kracht" gaf.

Meer dan een koningin

De Amerikaanse president Joe Biden schrijft dat Elizabeth "zoveel meer was dan een koningin". En de Franse president Emmanuel Macron noemt haar "een vriendin van Frankrijk". De paus zegt erg verdrietig te zijn.

De Nederlandse koning en koningin bedanken koningin Elizabeth voor de "hechte vriendschap":

Koninklijk Huis

@koninklijkhuis

Reactie van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix op het overlijden van Koningin Elizabeth II: https://t.co/ROpxQ4CYut https://t.co/GeVc7bOGHM

Afbeelding bij tweet

8 september 202219:45

Op het moment dat de koningin overleed, werd haar zoon Charles direct koning. Hij schrijft dat de dood van zijn "geliefde moeder" een erg verdrietig moment is voor hem en zijn familie.

70 jaar koningin

Koningin Elizabeth was 70 jaar lang de vorst in haar land. In die tijd heeft ze veel meegemaakt. Daar zie je meer over in de video hieronder.

70 jaar lang was Queen Elizabeth de koningin van het Verenigd Koninkrijk