Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oekraïense leger bevrijdt dorpen en steden: 'Dit is groot nieuws'

Het Oekraïense leger heeft de laatste dagen veel Russische militairen weggejaagd uit steden en dorpen die eerder door de Russen waren bezet, dat zegt de top van het Oekraïense leger. In korte tijd zijn is zo'n 3000 kilometers gebied bevrijd.

Volgens oorlogsdeskundige Bob Deen is dat opvallend.

Oekraïne bevrijdt nu eigenlijk in een paar dagen, meer dan Rusland sinds april heeft bezet. En dat is echt groot nieuws.

Bob Deen

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels meer dan 200 dagen. In februari dit jaar vielen Russische militairen het land binnen. Ze gebruikten veel geweld. Steden en dorpen zijn verwoest en veel mensen zijn om het leven gekomen.

Zeker 12 miljoen Oekraïners zijn voor de oorlog gevlucht. Naar een veiliger gebied in het land of naar het buitenland.

Voor het Russische leger kwamen de aanvallen erg onverwacht. Veel Russische militairen in het gebied zijn op de vlucht geslagen. Hun voertuigen en andere spullen lieten ze achter.

Het Oekraïense leger zal de komende weken waarschijnlijk doorgaan met de aanval, en proberen om nog meer steden en dorpen te bevrijden.

Rusland heeft laten zien dat het leger eigenlijk best wel zwak is dat het verslagen kan worden. Maar het gaat nog wel om heel veel grondgebied en het gaat nog veel tijd kosten.

Bob Deen