Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Valse wolfspin komt steeds vaker voor in Nederland

Als je bang bent voor spinnen, is dit misschien geen leuk nieuws. De valse wolfspin wordt steeds vaker gezien in Nederland. Vier jaar geleden is de spin ongeveer 40 keer per jaar geteld, en nu al ongeveer 500 keer.

Misschien heb je er al over gehoord. Wij kregen er veel vragen over en er gaan ook filmpjes rond op TikTok. Veel kinderen zijn bang voor deze spin. Maar volgens deskundigen is dat niet nodig. De kans dat je een valse wolfspin ziet en dat 'ie bijt, is heel klein.

De valse wolfspin is niet vals, niet gevaarlijk en ook niet agressief.

spinnendeskundige

Maar wat is dit eigenlijk voor spin?

De valse wolfspin is een stukje groter dan andere spinnen die in Nederland voorkomen. De spin heeft zijn naam niet gekregen omdat 'ie vals is. Het woord 'vals' wordt gebruikt omdat het beestje veel op de normale wolfspin lijkt, maar dit niet is.

De valse wolfspin komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Maar omdat het in Nederland steeds warmer wordt, is 'ie ook hier steeds vaker te vinden. De spin is in alle provincies gezien, behalve in Flevoland.

Soms kan de valse wolfspin bijten uit zelfverdediging. Net als sommige andere spinnen. Zo'n beet is misschien wat pijnlijk maar niet gevaarlijk.

Bekijk ook