Telescoop maakt spectaculaire foto van Neptunus

De James Webb-ruimtetelescoop heeft weer een superscherpe foto gemaakt, dit keer van planeet Neptunus. Zo goed hebben wetenschappers de planeet nog nooit kunnen bekijken.

Op de nieuwe foto zijn de ijsringen om de planeet heen te zien. De vorige foto's van de ringen komen uit 1989. En daarvoor was de hele planeet op foto's niet meer dan een vage stip. Maar nu is de planeet dus veel beter te zien.

Door de nieuwe foto kunnen wetenschappers meer leren over de wind en stormen die over Neptunus razen. Er staan ook zeven manen van de planeet op het beeld. De grootste maan, Triton, is als een heldere blauwe ster boven de planeet te zien. Dat zie je op de foto's hierboven.

In ons zonnestelsel zijn naast de aarde nog zeven andere planeten die om de zon heen draaien. Van die planeten is Neptunus het verst van de aarde vandaan: meer dan 4 miljard kilometer.

De James Webb-telescoop maakte de afgelopen maanden al vaker hele scherpe foto's van de ruimte. Hieronder zie je een paar van de nevels en stelsels die de telescoop bekeek.