Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oepsie: Dronken egel gevonden in de tuin

Een dronken egel?! Ja, dat lees je goed. Iemand vond het dier spartelend op z'n rug in de achtertuin. Had het dier misschien te veel bier gedronken?

Nee, zegt de Dierenambulance. Het komt door rottend fruit. In de tuin waar de egel is gevonden staat namelijk een appelboom. En de egel had veel appels gegeten die waren gaan rotten.

Appels rotten extra snel op de grond, waardoor deze egel dus ongelooflijk dronken is geworden.

Dierenambulance

Het egeltje was flink in de war door de alcohol. En hij had het ook erg koud gekregen doordat hij zo lang op de grond lag.

Het dier is opgevangen, opgewarmd en de hulpverleners hebben het water gegeven. Na een paar uur kon hij alweer omrollen op z'n buik. En nog wat later kon hij ook weer lopen. Maar hij was nog wel een beetje wankel door de alcohol.

Hoe komt het dan dat de egel dronken werd van rot fruit?

In fruit zitten veel natuurlijke suikers. Als het fruit gaat rotten, worden de suikers omgezet in alcohol. Dus als dieren rottend fruit eten, kunnen ze er dronken van worden.

Er zijn veel grappige video's van dronken dieren te vinden online.

Dronken dieren

Maar het is ook gevaarlijk voor dieren. Volgens de Dierenambulance kan het wel drie dagen duren voordat de alcohol uit het lijf van een egel is verdwenen.

Fruit opruimen

Als een egel dronken is, kan hij niet goed lopen. Daardoor is hij dus kwetsbaar voor roofdieren. En egels kunnen ook onderkoeld raken. Daarom vraagt de Dierenambulance of mensen met fruitbomen het fruit willen opruimen als het op de grond is gevallen.

En de tuin zelf kun je het beste juist níét opruimen, zegt de Dierenambulance. Want egels houden van nestjes maken in rommelige hoekjes waar veel takken en bladeren liggen.