Nieuwswekker: Voetbalramp + Verstappen kampioen?

Goedemorgen! Leuk dat je de Nieuwswekker leest op deze zondagochtend. Het wordt best een zonnige dag. Alleen in het noorden komt af en toe een bui voor en het wordt zo'n 17 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Een voetbalwedstrijd in Indonesië is volledig uit de hand gelopen. Er vielen zeker 174 doden en meer dan honderd mensen liggen nog in het ziekenhuis. Na de wedstrijd braken er gevechten uit en spoot de politie met traangas.

Er zijn wel vaker gevechten bij voetbalwedstrijden, maar het gaat bijna nooit zo erg mis als nu in Indonesië. Het is nu al een van de grootste voetbalrampen uit de geschiedenis.

Er komt een groot onderzoek naar hoe het zo erg mis kon gaan

- Vogelaars hebben zaterdag tijdens de jaarlijkse trekvogeltelling 232.192 vogels gespot. Door het slechte weer waren dat er minder dan vorig jaar. De zanglijster (je ziet 'm op de foto) werd het meest gezien. Dat was een verrassing, want meestal staat de spreeuw op 1.

- Steeds minder mensen willen een koningshuis in Nederland. 51 procent van de Nederlanders wil dat Nederland een monarchie blijft. Dat betekent dat het een land met een koning en-of koningin blijft. De rest vindt dat het ook wel zonder koning of koningin kan. Wat vind jij?

Nederland moet altijd een koning of koningin hebben.

11.553 stemmen

Deze stelling is gesloten

58% 6.742 stemmen

41% 4.811 stemmen

Dit is vandaag in het nieuws:

- In Amsterdam is het Happy Dyslectisch Festival voor kinderen met dyslexie en hun ouders. Ise van 12 jaar is ook op het festival. Ze is een podcast begonnen om kinderen te laten zien wat je allemaal kan worden ondanks en dankzij dyslexie. Je ziet haar vanavond in het Jeugdjournaal.

- Om 14.00 uur start Max Verstappen vanaf de 8ste plek in de Grand Prix van Singapore. Er is een kleine kans dat hij vandaag voor de tweede keer wereldkampioen wordt. Dan moet hij wel veel punten pakken en moeten zijn concurrenten Sergio Pérez en Charles Leclerc juist punten laten liggen.

En dan nog even dit...

Wist je dat er in Nederland zo'n 200.000 schildpadden leven? En het gaat niet altijd goed met die dieren. In Maastricht is daarom een speciale schildpaddenopvang geopend:

Schildpadden