Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kan er in Nederland ook een voetbal-ramp gebeuren zoals in Indonesië?

Indonesië is in rouw na het drama in een voetbalstadion. 125 bezoekers kwamen dit weekend om het leven na rellen, onder wie 32 kinderen. Ook in Nederland zijn veel mensen zijn enorm geschrokken. Want: kan zoiets ook hier gebeuren?

Wat gebeurde er in Indonesië?

Supporters stormden na een voetbalwedstrijd het veld op. Ze waren boos dat hun club verloren heeft. De politie greep hard in en gebruikte traangas om de supporters weg te jagen.

Daarna ontstond paniek: iedereen wilde tegelijk weg uit het stadion. Mensen liepen over elkaar heen en kwamen soms klem te zitten. Veel mensen en kinderen raakten gewond en meer dan honderd overleefden het niet.

De kans dat zoiets in Nederland kan gebeuren is enorm klein, zegt Hidde Salverda. Het is zijn werk om te zorgen dat het stadion van Ajax altijd veilig is voor de supporters.

Nederlandse clubs moeten er namelijk voor zorgen dat er niet te veel mensen in het stadion zijn. En voor elke wedstrijd maken ze samen met de politie een plan om iedereen veilig in en uit het stadion te laten gaan.

Maar stel dat er paniek uitbreekt, dan moet je volgens Hidde dit doen:

Vooral rustig blijven, hoe raar dat ook klinkt. Je moet goed luisteren naar de aanwijzingen die je krijgt van de beveiligingsmensen Want die zijn goed getraind, die weten wat ze moeten doen. En als je daar goed naar luistert én niet gaat rennen. Dan denk ik dat iedereen veilig dit gebouw weer uit kan.

Hidde Salverda, Johan Cruijff Arena

En, zegt de beveiliger van de Arena, het is dus ook belangrijk dat de politie geen traangas gebruikt.

In een afgesloten gebouw traangas gebruiken leidt tot paniek. En dan gaan mensen duwen, trekken en vallen. Dat is levensgevaarlijk.

Hidde Salverda, Johan Cruijff Arena

Mensen in Indonesië zijn juist daarom verdrietig en boos. Er waren namelijk veel te veel mensen binnen toen het misging. En de politie gebruikte dus wél traangas in het stadion, ook al is dat verboden.

De voorzitter van de voetbalclub heeft sorry gezegd voor wat er gebeurd is. Maar veel mensen vinden het zijn schuld helemaal niet, zegt Mustafa Marghadi, die voor het Jeugdjournaal in Indonesië werkt.

Veel mensen vinden het de schuld van de politie. Die gebruikte traangas en dat zorgde voor meer paniek. Er moet nu een onderzoek komen om te kijken wat er gebeurde, en waarom de politie traangas gebruikte, zodat dit nooit meer kan gebeuren.

Mustafa Marghadi, NOS Jeugdjournaal Indonesië

In de video hierboven zie je meer over de stadion-ramp. Eerder maakten we er ook deze video over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.