'Dove en slechthorende kinderen krijgen vaak geen goed onderwijs'

'Dove en slechthorende kinderen krijgen niet altijd goed onderwijs'

Er wordt op scholen te weinig rekening gehouden met dove of slechthorende kinderen. Dat zegt een mensenrechten-organisatie. Ze krijgen vaak niet de juiste hulp, waardoor ze achterstanden oplopen.

Dove en slechthorende kinderen kunnen naar een speciale school met andere dove en slechthorende kinderen. Maar ze kunnen ook naar een school met horende kinderen. En die scholen lukt het niet altijd om rekening met ze te houden, zegt mensenrechten-deskundige Jacobine Geel.

Er zijn kinderen die heel graag naar speciaal onderwijs gaan waar ze ook in gebarentaal spreken. Maar er zijn kinderen die beter op hun plek zijn op een school met horende kinderen. Alleen dat vraagt wel wat van de juffen, meesters en de andere leerlingen.
Jacobine Geel, College voor de Rechten van de Mens

Maar niet op elke school lukt dat. Daardoor wisselen dove en slechthorende kinderen vaker van school - en leren ze ook minder.

De 10-jarige Sam is slechthorend en zit op een school met horende kinderen. Bij hem in de klas gaat het wel goed.

Zijn meester heeft een speciaal kastje waar hij in praat, zodat Sam het met zijn gehoorapparaat kan horen. En hij kan ook liplezen, zodat hij kan volgen wat er in de klas wordt gezegd. Maar dat lukt ook weer niet altijd.

Soms is het wel lastig als iemand niet duidelijk met zijn mond beweegt. Maar nu snapt iedereen het en ze letten er ook op. Of ik vraag het mijn klasgenootjes wat er gezegd wordt en die vertellen het dan.
Sam

Sam vindt het wel belangrijk dat dove en slechthorende kinderen de les kunnen volgen in een klas met horende kinderen.

Ik vind dat iedereen even goed les moet krijgen, en zeker ook slechthorende of dove kinderen.
Sam